Vad är agility?
18 oktober, 2015
0

Agility är en hundsport som är omåttligt populär! Det är en av de största sporterna inom hund i Sverige och det krävs mycket av både förare och hund. Men framförallt är det väldigt roligt!

Är agility för alla?

Absolut! Förutsatt att din hund är frisk så är det definitivt en sport för alla! Det är fart och fläkt, de flesta hundarna tycker att det är väldigt roligt. Det tycker förarna också så klart!

Hur går agility till?

Agility går ut på att hunden ska ta sig över ett antal hinder på en bana. Den med snabbast tid och 0 fel vinner och det räknas utifrån hunden. Du som förare behöver inte springa ditt snabbaste – men det är en klar fördel om du kan!
Agility består av ett flertal olika hinder: hopphinder, tunnlar, långhopp, däcket, slalom, A-hinder, balansbom och vippbräda.

Sporten delas upp i två klasser – hopp och agility.
I agilityklassen ingår alla hinder medan i hoppklassen ingår alla förutom kontaktfältshinderna. Det vill säga: A-hinder, balansbom och vippbräda (även kallad vippen eller gungan).

Hur lär man in agility?

Agility är en sport som tar tid att lära sig och det ska man vara beredd på – oavsett om du är motionär eller satsar på tävling. För det första måste hunden kunna alla hinder, det vill säga känna sig säker och kunna ta sig över/genom allt. Man brukar säga att slalom och kontakfältshindrena är de hindren som man aldrig slutar träna och tar längst tid.
Sedan är det du som förare som måste lära dig handling, vilket är väldigt individuellt hur lång tid det tar innan man börjar känna sig säker på banan.
Det är viktigt inom agility att vara försiktig och ta det lugnt. Kanske den tråkigaste meningen som finns, men det finns en skaderisk och det gäller både dig och din hund!
Att alltid värma upp och ned minskar skadorna avsevärt, ha det som standard så kommer ni båda två orka att springa länge och mycket.

Lägg ned energi på att träna grundövningar inom agility så kommer det att löna sig i längden. Ha inte för bråttom att börja springa banor, det kommer tids nog. Satsa på att få hunden att bli bekväm på banan och att det är roligt där – det är viktigast av allt!

Vad är agility?
5 (100%) 2 votes