Vad är handling?
18 oktober, 2015
0

Handling är vanligt begrepp inom agility och de beskriver ett system som du utför när du ska visa hunden vägen på banan. Det finns flera uttalade system inom handling men de flesta väljer att mixa medan man tidigare hade uppsatta regler för hur det skulle fungera ute på banan.

Grunden till handling

Handling går helt enkelt ut på hur du som förare ska visa vägen för hunden. Det luriga med handling är ofta att vara kroppsmedveten och tajming. Det går fort fort fort i agility och du som förare behöver veta vad nästa steg ska vara för att visa vägen.
Se dig själv som en coach på banan – det är ditt jobb att visa vad som ska hända härnäst. Med hjälp av det tänket kan du bygga upp flera grundstegar:

  • Hur du visar hindret med din kropp – armar, överkropp, ben, ansikte
  • Hur du förstärker med hjälp av röst
 • Med hjälp av de här bitarna och genom att kunna visa tydligt förenklar du för hunden vad som ska hända eller vad ni ska göra. Du kan börja med en mycket enkel övning.

  Grundövning för handling

  Ha din hund på valfri sida, vi gör det enkelt med vänster. Gå med hunden runt på en stor cirkel, den ska följa dig och du berömmer den när den går på bredvid dig. Gör om samma sak men ta bort koppel, hunden ska stanna på din vänstra sida hela tiden och följa din cirkel. Testa nu att göra cirkeln mindre och större. Ju större följsamhet desto bättre.
  Byt nu sida, så att din hund är på höger sida och gör om övning. Ha även hunden både på utsidan och insidan av ringen. Följer den dig? Försöker den byta sida?
  Om den försöker byta – hjälp hunden tillbaka till rätt sida. Vilka sätt använde du? Hela din kropp är en verktygslåda och din hund är antagligen väldigt duktig på att läsa dina rörelsemönster så hur du väljer att visa vägen kommer reflektera i resultatet.
  Gör övningen i tempo också, din hund kommer säkerligen bli superglad över att ni springer runt. Fortsätt att hjälpa den hitta den linje du visar och på den sida den ska vara.
  Med hjälp av det här visar du din hund vilken sida din hund ska vara på och att den alltid ska hålla den sida du bestämt. Du visar också tydliga linjer, vilket du kan använda dig av på banan sen.

  Byten – framförbyte, blindbyte och bakombyten

  Inom agility behöver du som sida byta sida då och då, varför det är väldigt viktigt att träna in alla hinder där du befinner dig på olika platser. Med hjälp av olika byten kan du då byta sida och här är de tre vanligaste:

  • Framförbyte – görs, precis som namnet inger, framför hunden. Föraren går framför hunden samtidigt som den vänder sig om, mot hunden. Det ska göras på tre steg, snabba steg, för att bli allra bäst. Fördelen är att du tittar på hunden när du gör bytet och kan på så sätt fånga upp hunden direkt.
  • Bakombyte – är precis raka motsatsen till framförbyte. Förare byter sida bakom hunden, utan några konstigheter. Hunden ser dock inte att du gör bytet, vilket ofta kan resultera i att hunden snurrar och undrar var sin förare tar vägen. Man ser sällan bakombyten på högre nivåer, men det är mycket bra att behärska.
  • Blindbyte – går ut egentligen på samma sätt som bakombyte men det görs framför hunden. Du byter sida, utan att direkt titta på hunden. Det brukar ta en viss tid både för förare och hund att lära sig det här, det måste göras i fart så att ni springer på varandra. Men när det väl sitter är det väl snyggt och kan spara väldigt mycket tid.
 • Alla tre byten är lika viktiga att behärska men framför- och blindbyten är något vanligare. Det för att du alltid vill vara före din hund så att du hinner visa nästa hinder.

  Vad är handling?
  5 (100%) 1 vote