Tävlingslydnad, brukslydnad, lydnad – vad är det?
3 november, 2015
0

Kärt barn har många namn: Tävlingslydnad, brukslydnad, lydnad, jaktlydnad. Ja, det finns många namn och allt är inte samma sak!

Tävlingslydnad och lydnad

Är kanske den vanligaste formen av lydnad. Vi pratar då inte om vardagslydnad, som är något helt annat. Utan den traditionella sporten lydnad. Det är precis som de flesta hundsporterna en gren som du kan tävla i och var mycket vanligare förr. Idag har många förflyttat sig till Rallylydnaden men sporten lever än kvar.

Lydnad går ut på att göra ett så kallat program med flera moment, alla hundar är välkomna att delta och tävla dock får löpande tikar inte starta (en regel som diskuteras hetskt). Tävlingslydnad delas upp i flera klasser: Lydnadsklass 1, Lydnadsklass 2, Lydnadsklass 3 samt Elitklass.
Exempel på momenten som ingår i tävlingslydnad klass 1 är:

   Platsliggande
   Tandvisning
   Linförighet
   Läggande
   Inkallande
   Ställande
   Apportering
   Hopp över hinder

Samtliga moment poängsätts separat där det finns maxgräns på antalet poäng, se regler hos SBK. Det är tillåtet att säga ett kommando alternativt att visa med kroppen men du får bara välja en utav dem. Ju högre upp i klasserna man kommer, desto svårare moment är det.

För att kunna avancera och flytta upp en klass krävs så tre så kallade första pris. Då kan man även erhålla Lydnadsdiplom för utförd klass. Lydnadsdiplom kan alla hundar få, även blandras eller så kallade oregistrerade hundar. Det finns även SM i lydnad dit man måste kvala samt internationella klasser dit en svensk landslagstrupp ingår.

Vad krävs av en hund för att kunna utföra lydnad?

Det krävs ganska mycket av din hund och dig för att kunna utföra lydnad, framförallt om du ska tävla. För det första måste alla moment vara väl inlärda och det är många som fastnar på ett eller två moment medan vissa är lättare. Linförighet – då hunden ska gå fot i koppel – är ofta mycket svårt att få till perfekt. Man brukar säga att det momenten egentligen består av flera delmomenten där du måste lära hunden ingång, att gå från sittandes med kontakt och gå med kontakt, att stanna med kontakt osv.
Sedan behöver du också lära din hund stadga, att klara av alla moment trots störning och med uthållighet vilket gör lydnaden ganska tidskrävande. Men det är lönt mödan, ett riktigt bra fotgående kan du ha nytta av i flera andra sporter och kontakten mellan dig och hunden gör er till ett vasst team.

Lydnaden är nog inte en sport för alla, precis som det kan vara med all hundträning men det är detaljrik sport som ger väldigt fina resultat.

Tävlingslydnad, brukslydnad, lydnad – vad är det?
4 (80%) 1 vote